Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Campanie

Campania D.A.V.I. – Decizie. Atitudine. Vointa. Initiativa

Campania are un concept umbrela si apoi mesaje decelate pe componente majore:

  • cresterea increderii in sine a femeilor, evitarea practicilor discriminatorii si marginalizarii sociale
  • accesul la educatie si formare profesionala continua a femeilor
  • accesul femeilor pe piata muncii
  • promovarea culturii si spiritului antreprenorial in randul femeilor

Rolul campaniei D.A.V.I. este de a informa si sensibiliza opinia publica cu privire la drepturile femeilor, practicile discriminatorii, marginalizarea si excluderea sociala a femeilor pe piata muncii.

A fi femeie în România si in lume înseamnă, in continuare, din pacate, o şansă mai mică la un loc de muncă, venituri mai mici in comparatie cu ale barbatilor, sanse reduse de ocupare pe cont propriu, perioade mai mari de inactivitate, optiuni restranse cu privire la studii si la avansarea in cariera, idei preconcepute referitoare la capacitatea de a ocupa anumite pozitii considerate “masculine”, oportunitati mai putine de dezvoltare profesionala la locul de munca.

Mesajul transmis de Campania D.A.V.I. este clar si transant: femeia nu este cu nimic inferioara barbatului, stie a face mai mult decat sa invarta “hora si suveica” si trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si aspiratii ca ale barbatilor. O societate in care exista inca inradacinate la nivel mental prejudecati si conceptii inapoiate despre inferioritatea si “dizabilitatile” femeii nu se poate numi “moderna” si “democratica”. Mai mult, este o societate perdanta din punct de vedere economic. Studiile indica faptul ca diferentele salariale si, in general, discriminarea pe piata muncii pe criteriul de gen afecteaza competitivitatea economica. Interesul unei companii nu este de a-si demotiva angajatii femei, ci de a utiliza la maximum resursele umane si de a incuraja si a rasplati performanta.

Femeile sunt cel mai mare izvor de talent neexplorat din lume. (Angela Merkel)

ANGELA MERKEL

“Femeile sunt cel mai mare izvor de talent neexplorat din lume” – (n. 17 iulie 1954, Hamburg, Republica Federală Germania), este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă la 28 octombrie 2009 respectiv 17 decembrie2013.
Tatăl Angelei Merkel este pastorul luteran Horst Kasner. Mama ei, Herlind Kasner, născută Jentzsch, este de profesie profesoară de latină și engleză. Imediat după nașterea Angelei familia s-a mutat de la Hamburg (RFG) în RDG. În 1978 Merkel și-a încheiat studiul fizicii la Universitatea Karl Marx din Leipzig. În 1986 și-a dat doctoratul în fizică, dobândind titlul „Dr. rer. nat.”. În timpul școlii și al facultății a fost membră a organizației de tineret socialiste Freie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul German Liber), fără a deveni și membră de partid. Merkel a trăit în RDG până la prăbușirea acesteia și Reunificarea Germanieidin 1989-1990.
Între 1977 și 1982 a fost căsătorită cu fizicianul Ulrich Merkel. Din 1998 încoace este căsătorită cu chimistul Joachim Sauer. Ambele căsătorii au rămas fără copii.
Cancelarul german Angela Merkel rămâne cea mai puternică femeie din lume potrivit clasamentului anual întocmit de Forbes.

Orice ai face, fii diferită! Numai așa vei ieși în evidență! (Anita Roddick)

“Orice ai face, fii diferita! Numai asa vei iesi in evidenta” –
(n.23 octombrie 1942 – d.10 septembrie 2007) a fost o femeie de afaceri britanica de origine internațională, activista în domeniul drepturilor omului și militanta de mediu. Cel mai bine s-a remarcat ca fondator al The Body Shop , o companie de produse cosmetice. A fost prima companie care a interzis utilizarea de ingrediente testate pe animale și a promovat comerțul echitabil cu țările lumii a treia.
Roddick a fost implicata în activism și campanii pentru problemele de mediu și sociale, inclusiv implicarea cu Greenpeace și The Big Issue . În 1990, Roddick a fondat Children on the Edge, o organizație de caritate care îi ajută pe copii defavorizați din Europa de Est și Asia.
Roddick a fost cunoscuta pentru campanile ei care priveau problemele de mediu, a fost un membru si al Demos -consiliu consultative si a infiintat organizatia Children on the Edge în anul 1990, ca răspuns la vizitele ei in orfelinatele din România.

Femeie devii, nu te naști. (Simone de Beauvoir)

“Femeie devii, nu te nasti” – (n. 9 ianuarie 1908 – d. 14 aprilie 1986) a fost o eseistă, scriitoare (premiată cu Premiul Goncourt 1954), și în același timp o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța, militantă a mișcării intelectuale contestatare de după război.
În 1949 apare faimoasa sa lucrare Le Deuxième sexe (Al doilea sex), în care e descrisă cu splendida acribie argumentativă o istorie a opresiunii feminine de-a lungul secolelor și o tipologie a caracterelor deformate astfel de o tradiție milenară. Tratatul, considerat o biblie a feminismului, pornește de la principiile existențiale asupra contingenței și libertății expuse în cartea lui Sartre, Ființa și neantul.
Aceasta scrie și militează pentru drepturile femeilor, marcând generaţii întregi de femei prin refuzul convenţiilor şi promovarea libertăţii, luptând pentru drepturile femeilor. A militat pentru importanţa unei educaţii în ceea ce înseamnă „a deveni femeie” şi rolul-cheie pe care îl are societatea în acest domeniu.
Respingând mitul pios și rizibil al “eternului feminin”, ideea unei “naturi” feminine ca esență imuabilă și eternă, statuează celebrele cuvinte: “Femeie nu te naști, ci devii”.

În fiecare zi fac câte un lucru de care nu sunt încă în stare. Consider că aceasta te face să crești. (Marissa Mayer)

“In fiecare zi fac cate un lucru de care nu sunt inca in stare. Consider ca aceasta te face sa cresti” – (n.1975) este actualul președinte și director executiv al Yahoo , detine aceasta poziție începând cu luna iulie a anului 2012. Mayer a fost clasata pe locul al optulea pe lista femeilor de afaceri cele mai puternice din America in anul 2013 de către revista Fortune.

Cea mai bună inițiativă pe care o femeie o poate avea este curajul! (Amelia Earhart)

“Cea mai buna initiativa pe care o femeie o poate avea este curajul” – (n. 24 iulie 1897, Atchison, Kansas – dispărută pe 2 iulie 1937 în Pacific).
Din 1917 a lucrat în Boston ca soră medicală în cadrul armatei, fiind angajată și pentru societate. În anul 1919 a început studiul medicinei la universitatea „Columbia University” din New York. După circa un an și-a întrerupt studiile și s-a reîntors acasă la părinți, pentru ca în anul 1920 să zboare pentru prima oară cu avionul, fiind hotărâtă să devină pilot. Deoarece costul orelor pentru zbor era de 1000 de dolari, părinții au refuzat finanțarea cursului de pilot. A practicat circa 28 de profesii până ce, în anul 1921, a putut lua primele ore de zbor de la Neta Snook. După numai șase luni, cu ultimii bani economisiți și-a cumpărat un avion „Kinner Airster”, cu care a stabilit recordul de înălțime de zbor, pentru femei, cu o altitudine de 4300 m.
În anul 1920 Amelia s-a mutat coasta de est a SUA. A lucrat în Boston ca învățătoare, fiind și angajată social.
Amelia Earhart a atras asupra ei atenția presei internaționale la data de 17 / 18 iunie 1928 ca prima femeie pasageră care traversează cu avionul Oceanul Atlantic, fiind sărbătorită și declarată „femeia anului” devenind un idol feminin.
La toate interviurile date, subliniază faptul că femeile nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații. În 1929 a contribuit la înființarea clubului piloților feminini „Ninety Nines”, cu scopul sprijinirii femeilor care vor să zboare cu avionul.
Amelia, femeia care a traversat de două ori Atlanticul, a primit de la președintele american Herbert C. Hoover medalia de aur „National Geographic Society”. La primirea distincției ea a făcut următoarea remarcă laconică: „Unele detalii ale zborului sunt exagerate”. Ea s-a angajat mai departe pentru drepturile femeii și recunoașterea poziției acesteia în societatea americană.
Inainte de a împlini vârsta de 40 de ani, a dorit să facă înconjurul pământului la ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburând spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodată.